Σημαντικά Νέα

Αφαίρεσαν τη φράση «Ευρωπαϊκή Ένωση» από τα βρετανικά διαβατήρια

Ενώ η 29η Μαρτίου ήταν η ημέρα για την οποία είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί το «Brexit», νέα διαβατήρια άρχισαν να εκδίδονται στις 30 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δεν έχει οριστικοποιηθεί προς το παρόν.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει η έκδοση των νέων βρετανικών διαβατηρίων, στα οποία υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα παλαιότερα, καθώς δεν αναγράφεται πουθενά η φράση «Ευρωπαϊκή Ένωση» (European Union).

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit μετά την 29η Μαρτίου 2019, ο κάτοχος διαβατηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκλαμβάνεται ως υπήκοος τρίτης χώρας σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, όπως ακριβώς πολίτες των άλλων χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (επί παραδείγματι Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία).

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να παρατείνει τη παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διαβατήρια των Βρετανών δεν ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Μάλιστα Βρετανός πολίτης δημοσίευσε μια φωτογραφία του νέου του διαβατηρίου χωρίς τις λέξεις «Ευρωπαϊκή Ένωση» στο εξώφυλλο.

Σε μετάφραση: «Πήρα σήμερα το νέο μου διαβατήριο – το παλιό μου λήγει τους επόμενους μήνες. Δείτε παρακάτω: Βρείτε τη διαφορά!»