Breaking News

«Ντόμινο» ενεργειακών εξελίξεων Πάγωμα των σεισμικών ερευνών και στην Κρήτη

EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχεται και πάγωμα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης από την κοινοπραξία «Total EnergiesExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έλαβε από τη γαλλική Total Energies το ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών), στο οποίο αναφέρεται πως δεν θα διενεργηθούν σεισμικές έρευνες στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα η γεωλογική δομή του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Το ξαφνικό πάγωμα θεωρείται ότι σχετίζεται με την πρόσφατη αλλαγή στάσης των Αμερικανών απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Και το γεγονός αυτό σημαίνει πως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν επιθυμούν η Ελλάδα να καταστεί παραγωγός χώρα φυσικού αερίου.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Άρης Στεφάτος τον περασμένο Οκτώβριο είχε σημειώσει πως «οι εταιρίες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022».

«Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρίες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού τους προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τις παραχωρήσεις».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο. Το ίδιο και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni και προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά συνέπεια, Τotal & ExxonMobil δεν εμφανίζονται τόσο «ζεστές» για να προχωρήσουν στις έρευνες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η αμερικανική ExxonMobil  ακολουθεί τις αμερικανικές πολιτικές, ενώ η γαλλική Total προκειμένου να εκμεταλλευτεί τους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους έχει ανάγκη τον αγωγό EastMed, αλλά και τη βούληση των Ελλήνων κυβερνώντων, οι οποίοι προβαίνουν σε δηλώσεις περί «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και «προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο», δίνοντας έτσι το λάθος «σήμα» στις εταιρείες.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

08 Ιαν 2020 3.28 μμ

Ο επικεφαλής του slpress.gr…

16 Ιαν 2020 12.51 μμ

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης…

08 Ιαν 2020 9.47 πμ

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην…

23 Απρ 2020 10.34 πμ

Είναι γεγονός οι πρωτοφανείς…

08 Ιαν 2020 1.13 μμ

Θετικές είναι οι εξελίξεις…

17 Ιαν 2020 9.13 πμ

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο…