Breaking News

«Όχι» του Πλανητάρχη στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα – Προφανώς ελπίζουν ακόμα στην «επιστροφή» της…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προσφάτως την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed», ενώ οι εξελίξεις γύρω από την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, δημιούργησαν την ψευδαίσθηση στην κυβέρνηση των Αθηνών πως η γείτονα έχει «ξεγραφτεί» από την υπερδύναμη αναφορικά με την γεωπολιτική της διάσταση και δεν βρίσκεται εντός της αρχιτεκτονικής των παγκόσμιων σχεδίων τους.

Μία τέτοια άποψη κρίνεται εντελώς λανθασμένη, αφού στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Τουρκίας πάψει να κυβερνά τη γείτονα, την ίδια στιγμή οι Αμερικάνοι θα επιχειρήσουν την επαναφορά της δύναμης αυτής στην «προγενέστερη» κατάστασή της, ανεξαρτήτου κόστους και ανταλλάγματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα.

Δια του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου αντιμετωπίζει αρνητικά την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα «Daily Beast». Μέσα από ένα επτασέλιδο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποδέκτες τους γερουσιαστές, υποστηρίζεται ότι η προσπάθεια επιβολής νέων κυρώσεων στην Τουρκία ενδέχεται να είναι βλαπτική για τη συνεργασία των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε επίπεδο άμυνας, καθώς θα εγκαταστήσει τη γείτονα στο περιθώριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθιστώντας την εξαρτημένη σε μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό παράγοντα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επαινώντας το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας ανέφερε πως «Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται να είναι πιο ισχυρό με την Τουρκία ως μέλος τα τελευταία περίπου 70 έτη. Αδιαμφισβήτητα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια της Συμμαχίας συλλογικά εδώ και πολλές δεκαετίες», και δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Μόσχα, η οποία επεμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ «ΗΠΑ και Τουρκία εργάζονται για τη διατήρηση μίας ισχυρής συνεργασίας εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου».

Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ έχει ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις τις αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που επιτρέπουν σε Κούρδους πολίτες να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγες και ακολούθως να γίνονται δεκτοί. Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Αμερική δεν επιθυμεί να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή γιγαντώνεται το θράσος της Τουρκίας, καθώς οι γείτονες γνωρίζουν πώς να αποκτούν εκείνα που θέλουν από την υπερδύναμη.